• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Hoe krijg je flow in je blog?

Francine van den Brink | Just Add Copy
  | 
9 november 2021

Flow in je blog: je merkt het niet als het er is. Maar je merkt het zeker als het er niét is. 

Soms lees je een tekst, een artikel of een blog, en je merkt dat het op de één of andere manier gewoon niet lekker leest. Je kan er niet meteen de vinger op leggen maar ergens stottert en hapert het in je hoofd. Je haakt zelfs eerder af bij het blog en leest niet helemaal door tot het einde.

En zelfs als het gaat over een onderwerp wat je best interessant vindt, klik je de pagina weg. De kans is groot dat het blog een belangrijk element mist: flow in het blog.

flow in je blog

Als je zelf blogt dan heb je natuurlijk het liefst dat je lezers het hele blog lezen. Van A tot Z dus, en het liefst nog t/m je call to action. Om ervoor te zorgen dat jouw lezers makkelijk door je blog heen glijden is het belangrijk dat je flow aanbrengt in je blog.

In dit artikel krijg je diverse tips voor die flow in jouw blog en maak je je blog tot een lekker stukje licht-verteerbare content.

Tip 1: Flow in je blog door logische volgorde van alinea’s

Je maakt een blog makkelijk en prettig leesbaar als er een logische volgorde in zit. Je rijdt immers ook niet van Maastricht naar Amsterdam via Parijs. Een logische volgorde in je blog breng je eenvoudig aan door een vaste opbouw te gebruiken. 

Een voorbeeld van een vaste opbouw is:

-je begint je blog met een intro-paragraaf, waarin je je onderwerp introduceert en evt het probleem waar je lezer mee zit

-daarna volgt je overgangsparagraaf, waarin je je lezer verder je blog intrekt. Hier vertel je wat je lezer gaat leren, gaat ontdekken of welke voordelen hij krijgt als hij verder leest

-dan volgt je hoofd-content. Dit kan bestaan uit minimaal 3 paragrafen, waarin je bijv. je tips uitlegt (zoals in dit blog)

-daarna is het tijd om je blog af te sluiten. Je kunt hier je tips of je blog nog even samenvatten en afronden

-tot slot kun je nog over je aanbod vertellen en je CTA vermelden. Heeft jouw lezer tot het eind toe gelezen dan heb je de aandacht blijkbaar, dus dit is het ideale moment voor jouw CTA

Tip 2: Flow in je blog door het aan te bieden in hapklare brokken

Niemand leest graag een tekstbaksteen. Je kent het wel: zo’n lange lap tekst zonder onderbreking. Een blok met woorden die maar dóórgaat. 

Je maakt je blog lichter verteerbaar door het op te delen in hapklare brokken:

-maak alinea’s niet te lang
-houd zinnen behapbaar en wissel langere zinnen af met een korte
-plaats tussen alinea’s een regel witruimte
-tussendoor een afbeelding, ook heel fijn voor de ogen (even adempauze)
-gebruik koppen (zoals in dit blog) die de alinea eronder samenvatten

flow blog

Tip 3: Flow in je blog door signaalwoorden

Een tekst leest lekker als iedere zin overgaat in de volgende zin. Dat doe je door het gebruik van signaalwoorden aan het begin van (zo veel mogelijk) zinnen. Want gebruik je signaalwoorden, dan volgt de zin de vorige makkelijker op. En dat zorgt weer dat het brein van je lezer niet hapert tijdens het lezen. Daardoor leest je lezer ‘als vanzelf’ door tot het eind van iedere alinea.

In bovenstaande alinea zag je ook signaalwoorden staan (dik en schuingedrukt). Die signaalwoorden maken de alinea tot 1 logisch geheel. Wil je zelf signaalwoorden vinden voor jouw teksten? Onder andere op Wikipedia kun je een hele lijst vinden van nuttige woorden die jouw blog lekker smeuïg zullen maken.

Lees ook: Je website conversie verhogen? Volg deze 3 snelle stappen!

Bonustip voor flow in je blog

Twijfel je of je blog wel leesbaar genoeg is? Lees hem dan eens hardop voor, of vraag iemand anders dat te doen. Hoor je een hapering, dan mis je daar flow. Kijk of je het kunt oplossen door het gebruik van een signaalwoord op de ‘haperende’ plekken in je blog.

Flow in je content? Meer conversie!

Met flow in je tekst zorg je dat je lezer als vanzelf door je content heen gaat. Want is een tekst lekker vloeibaar dan glijdt het makkelijker het brein van je lezer in.

Ook is een licht-verteerbare tekst eenvoudiger te begrijpen. En dat zorgt weer voor meer conversie: begrijpt je lezer wat je bedoelt dan zal hij eerder iets van je aannemen. Je aanbod bijvoorbeeld. Dus aan het eind van een blog mét flow zal je lezer sneller geneigd zijn om iets te doen, zoals verder klikken naar een ander blog of kijken wat jij aanbiedt. En dat is het moment om met je CTA te komen.

Leer alles over bloggen en SEO-bloggen!

Wil je leren hoe je een sterk blog schrijft wat je niet urenlang bloed-zeet-en-tranen gaat kosten? In de cursus ‘Strategisch bloggen voor lezer en Google‘ leer je alles rondom bloggen, promotie en recyclen van je blog. Wil je snel, in 1 uurtje, een goed opgebouwd SEO-blog schrijven volgens een vast raamwerk? Dan is de cursus ‘Schrijf je SEO blog (met handig template)‘ je beste vriend. Schrijf je nu in!

Artikel uit de categorie:
Schrijven

0 Reacties op "Hoe krijg je flow in je blog?"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2022 Just Add Copy Academy - Onderdeel van Just Add Copy