In content marketing land zegt men dat je je regelmatig, moet laten zien op social media. Ben je uit het oog, dan ben je uit het hart bij je doelgroep. Je zult dus voldoende content moeten hebben, en daar posts van maken. Maar in de praktijk komt het hierop neer: je schrijft een blog, maakt daar een post van voor op je social kanalen en dan is de koek alweer op.

Het antwoord op dit probleem heet ‘content mapping’ en wil eigenlijk niks anders zeggen dan dat je je huidige content gaat recyclen. Op die manier heb je altijd voldoende content klaarstaan voor je volgende post op Instagram, Facebook, LinkedIn en al je andere kanalen. Een voorraadje content hebben geeft rust, en zeker als je het automatisch kunt inplannen. In dit artikel krijg je een 6-stappenplan voor het recyclen en inplannen van jouw content.
Stap 1: Begin met een basis stuk content
De eerste stap van content mapping is dat je begint met een basis stuk content. Dat kan vanalles zijn, een blog, een podcast, een video, een handleiding, een whitepaper enzovoort. De meeste contentvormen zijn prima, zolang het maar geen social media post is.
Laten we, voor dit artikel, uitgaan van een blog wat je hebt geschreven over een bepaald onderwerp. Dit blog gaan we nu recyclen naar andere media.
Lees ook: Snel en makkelijk een blog schrijven? Gebruik een template!
Stap 2: Aan de slag met recyclen naar nieuwe basis media
Waarom het wiel opnieuw uitvinden als je basis al goed is? Door je huidige blog te recyclen maak je meerdere stukken content en hoef je niet van voren af aan alles opnieuw te bedenken.
Dus je maakt van je blog een podcast. Neem jezelf op terwijl je je blog voorleest en plaats deze media bij je blog (“Liever luisteren naar dit artikel?’)
Ook maak je een infographic van je blog. Dit kun je zelf eenvoudig doen met een programma als Canva.com. Of als je hier zelf niet erg handig in bent: plaats je opdracht op Fiverr of Offerti en vind een handige grafisch vormgever die dit voor je kan doen.
Daarnaast maak je een video van je blog. Je kunt vertellen over de inhoud van je blog, of je blog voorlezen en visueel ondersteunen met afbeeldingen (en dit opnemen).
Heb je dit gedaan dan heb je nu 4 stukken content; het blog zelf, een podcast, een infographic en een video.
Stap 3: Recycle je blog naar overige mediatypes
Behalve een podcast, een infographic en een video, zijn er nog veel meer media types waar je je blog naar kunt recyclen. Dit is afhankelijk van je blog en uiteraard het onderwerp. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- een stappenplan
- cheatsheets die men gratis kan downloaden, met bijv. tips
- een webinar over je onderwerp
- een checklist (downloadbaar)
- andere worksheets, zoals templates
- of bijv. tips uit je blog verder uitgewerkt

Stap 4: Zet al je content om in social media posts
De volgende stap in je content mapping proces is het ophakken van je blog, en nieuwe content die is afgeleid van dat blog.
Een paar voorbeelden:
- Haal bijv. een citaat uit je blog, data waar je je blog op hebt gebaseerd, of tips die je in je blog hebt gegeven. Maak hier 4 Instagram posts van.
- Maak een FB post van je podcast en vertel wat de luisteraars kunnen verwachten in je podcast.
- Plaats je infographic op FB, LinkedIn, Instagram en Pinterest.
- Ook je video gaat als aparte content je website op. Ook plaats je deze op LinkedIn en Instagram (let op formaat) en zet hem op FB.
- Ook kun je denken aan aparte social media posts over je stappenplan, je gratis downloads, maak promo over je template en kondig je webinar aan op diverse kanalen.
De truc van stap 4 zit hem in het feit dat je al je aparte stukken content steeds verder opdeelt in posts en ze gaat plaatsen op die kanalen waar je doelgroep actief is.
Stap 5: Plan je content in en smeer uit over langere tijd
Nu je veel stukjes content klaar hebt staan is het tijd om ze in te plannen op je social kanalen. Ik adviseer hierbij om een handige tool te gebruiken zoals Later.com of Buffer. Besteed 1x per week wat tijd om alles in te plannen, of plan zelfs een jaar vooruit als je dat wilt, en je hebt er geen omkijken meer naar.
Stap 6: herhaal de cyclus van gemaakte posts over 3-4 maanden
Om ervoor te zorgen dat jouw content geen eendagsvliegje gaat worden ga je al je posts nogmaals inplannen. Bij voorkeur na 3-4 maanden. Herhaal gewoon de hele cyclus, of pik je leukste posts eruit en plan ze nogmaals in. Maak je niet druk dat iemand gaat denken: “Hee, die post heb ik al eens gezien!”, want dat is niet jouw probleem. Met het huidige social media algoritme is het sowiezo onwaarschijnlijk dat je lezers altijd al je posts voorbij zien komen.
Tips voor het inplannen van je content op social media
Tip 1: Heb je een bedrijfsaccount op social media (bijv. Instagram) dan heb je inzicht in je statistieken. Kijk op welke dagen en op welke tijdstippen jouw doelgroep het meest actief is en plan jouw posts op die momenten
Tip 2: Vind je het lastig om overzicht te houden op wanneer je welke post gaat plannen? Maak dan een contentkalender, bijv. in Google Agenda of Trello.com en je hebt direct weer overzicht.
Meer leren over bloggen, content mapping en content plannen?
Wil je beter worden in content schrijven, zoals blogs, en leren hoe je dit doet met een slimme strategie? In de cursus ‘Strategisch bloggen voor lezer én Google’ leer je bloggen van A tot Z, ontdek je alles over het slim marketen van je blog en ontdek je meer over content mapping en planning.
Schrijf je nu in voor deze cursus (met fijne korting) en start vandaag nog!
0 Reacties op "Hoe heb je altijd voldoende content voor je social media kanalen?"