Snel en makkelijk en blog schrijven? Gebruik een template!

Francine van den Brink | Just Add Copy
  | 
2 mei 2022

Eigenlijk loopt iedereen met een website wel tegen hetzelfde probleem aan: hoe krijg je je site (snel een beetje) beetje vindbaar in Google? Een bewezen, en populaire methode om dit voor elkaar te krijgen is bloggen. Maar vooral voor ondernemers die niet tegelijk ook content marketeer zijn, is het bedenken van nieuwe content vaak reden voor bloed-zweet-en-tranen.

Bloed-zweet-en-tranen besparen? Schrijf een blog met een vast template!

Een nieuw blog schrijven voelt voor veel mensen als een trage, logge trein die je op gang probeert te krijgen. Niet alleen kost het veel tijd om op gang te komen, ook is het lastig een beetje structuur aan te brengen zodat het blog vlot wegleest. Er zijn weinig mensen die ‘from scratch’ even een goed blog uit hun mouw schudden.

In dit artikel krijg je een vast template voor al je komende blogs. Met dit template kom je sneller, en met minder energie op gang met je blog. Omdat de opbouw al vastligt hoef jij enkel nog maar je eigen input er in te voegen. Zo heb je altijd een goed-opgebouwd blog, en dit scheelt je tijd en moeite bij het schrijven van je blog.

Laten we de onderdelen van het blog template eens per stuk doornemen. Ook kun je dit template downloaden als je dat makkelijk vindt (zie download onderaan dit blog).

Blog template onderdeel 1: Schrijf een pakkende titel


Als eerste wil je natuurlijk een titel voor je blog wat uitnodigt om het blog te gaan lezen. Heb je een slappe of saaie titel dan zul je dat terug zien in het afhaakpercentage (hoog) bij je blog.
Een goede titel:

 • is sterk en krachtig
 • is niet te lang (geen alinea op zichzelf)
 • spreekt je doelgroep aan
 • maakt nieuwsgierig
 • maakt duidelijk wat de lezer krijgt

Probeer zoveel mogelijk van deze kenmerken in je titel te gebruiken en de kans is groter dat je lezers je blog gaan lezen.

Blog template onderdeel 2: Schrijf je intro-paragraaf


Na je titel volgt meteen je intro-paragraaf. Met deze paragraaf introduceer je je onderwerp (waar gaat dit blog over?) en je nodigt je lezer uit om verder te lezen. Ook maakt deze intro nieuwsgierig naar de rest van je blog, dus geef je clou nog niet weg in deze paragraaf.
Vertel in deze intro paragraaf eens over:

 • een probleem van je lezer
 • een feit of actualiteit
 • vertel een anekdote
 • of praat over de wensen die je lezer kan hebben

Blog template onderdeel 3: Schrijf een overgangs paragraaf


Na je intro paragraaf volgt je tweede alinea: je overgangs paragraaf. Deze paragraaf vormt het ‘bruggetje’ naar je hoofd content. Vertel dan bijvoorbeeld:

 • wat je lezer gaat leren in dit blog
 • welk probleem je gaat oplossen en hoe je dit gaat doen (geef je tips oid.)
 • dat je iets gaat onthullen
 • vat kort samen wat je lezer gaat krijgen (stappenplan, tips of andere content)

Je overgangs paragraaf mag ook uit meerdere alinea’s bestaan, zoals je in dit blog ook ziet bijvoorbeeld. Maak je alinea’s niet langer dan max 5 regels.

Blog template onderdeel 4: Schrijf je kern paragrafen


In de kern paragrafen is het tijd om waar te maken wat je belooft hebt. Beloofde jij tips dan volgen hier de tips. Beloofde je een stappenplan, dan staan hier de stappen. Zo beloofde ik jou in de overgangs-paragraaf de verschillende blog template onderdelen: hier staan ze!

Lees ook: ‘Schrijven voor mobiel? 9 tips!

Blog template onderdeel 5: Schrijf je afsluitende paragraaf


Heb je je kern geschreven dan is het de hoogste tijd om te gaan afronden. Je kunt dit doen door nog even samen te vatten wat je hebt verteld. Of verwijs je lezers door naar andere, interessante, content. Ook kun je hier een aanbod of CTA in verwerken, maar je kunt hier ook een aparte alinea voor maken.

Tot slot: roep op tot actie met een goede CTA


Wil je dat je lezer iets doet na het lezen van je blog, zoals een cursus gaan volgen 😉 dan is dit dé plek om je Call To Action te zetten. Vertel in je CTA kort welke voordelen je lezer zal ervaren als hij/zij/hun ingaat op je aanbod en vertel ze wat ze moeten doen.

Optioneel: de Uitsmijter

In het template zie je ook de Uitsmijter staan. De Uitsmijter is niet verplicht maar kan van toegevoegde waarde zijn, als extraatje bij je blog. Je kunt hierbij denken aan:

 • een quote die slaat op je content
 • een grapje
 • een mening of kort, prikkelend statement

Bespaar jezelf een hoop denkwerk met een blog raamwerk

Met een vast template bespaar je je zelf alvast een hoop denkwerk, omdat de opbouw van je blog al klaar is. Dit blog heb ik ook geschreven volgens dit template, en ik merk dat het een handig houvast biedt geeft als ik een nieuw blog ga schrijven.

Download hier je gratis blog template

Alles leren over bloggen en promotie van je blog?


Wil je je blog-skills nog verder vergroten met een slimme blog-strategie, SEO-technieken toepassen om je blog beter vindbaar te maken in Google of wil je leren hoe je je blog goed in de markt zet? Meld je dan aan voor de cursus ‘Strategisch bloggen voor lezer én Google’ en word een PRO-blogger!

Artikel uit de categorie:
Schrijven

0 Reacties op "Snel en makkelijk en blog schrijven? Gebruik een template!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2022 Just Add Copy Academy - Onderdeel van Just Add Copy